Tajniki tak dobrze znanego napoju.
Wino to jest produkt, znany i znajdujący się na rynku napojów oprocentowanych od wielu lat.
A czym jest wino i jak wybrać dobre wino dla koneserów tego napoju?
W Polsce wino powstaje pod czas fermentacji alkoholu i moszczu winogrona lub owoców, natomiast w innych krajach Unii Europejskiej winem możemy nazwać tylko i wyłącznie produkt, który powstał właśnie w moszczu winogronowego. Napoje które zawierają inne owoce – nazywają się cydrem. Każdy koneser i smakosz tego rozkosznego napoju wie, w jakiej temperaturze trzeba go serwować. Jako aperitif serwujemy wino lub w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone. Wino białe, w porównaniu od wina czerwonego, lepiej smakuje lekko schłodzone, a czerwone – podawane w temperaturze pokojowej. Najważniejszy proces towarzyszy nam jeszcze przed rozpoczęciem smakowania tego napoju, czyli proces otwierania. Bardzo ważne jest żeby „wbić” śrubę korkociągu prosto w środek korku i mocno pociągnąć. Życzymy wszystkim naszym czytelnikom tylko najmilszych i najromantyczniejszych wspomnień związanych z tak wspaniałym napojem, jakim jest wino.
Najnowsze komentarze